Thursday, September 17, 2015

Bumi Jordan yang Dikenangi

Kata Orang Bukan Rezeki. 4 Tahun Simpan Borang Ni. Agaknya Da Boleh Buang Jauh2. Panjang Kisah Disebalik Sekeping Gambar Ini. Teraba2 Penulis Mencari Jalan, Tiada Bantuan Tiada Pengalaman. Alhamdulillah Allah Hadirkan Seorang Ustaz Datang Membantu. Saat Paling Sedih Penulis Lalui Apabila Mendapat Panggilan Dari Ustaz

 “Aina Najwa Enti Jadi Ke Tak Nak Pegi Ni? Passport? Medical Check Up Da Buat Ke? Minggu Depan Bank In Duit Ke Akaun Ana Ye,Ana Nk Beli Ticket Flight”.

 Allah..Berguguran Air Mata.. Usbu’ Ul Qadim Saya Maklum Ustaz ye.

 “Toyyib” Kata Ustaz

Semua Da Settle. Kecuali Penukaran Sijil2 Penting Kepada Bahasa Arab Yang Belum Penulis Lakukan.

Seorang Sahabat Dari Puchong Selangor Call Penulis Untuk Hulurkan Bantuan. Tapi Bukan Itu Masalah Penulis Ketika Itu. Kemudian Mendapat Panggilan Dari Seorang Sahabat Lain.

“Na, Jom Kita Gi Pejabat Zakat, Pejabat Zakat Ade Sediakan Bantuan Awal Pengajian Dan Bantuan Pengangkutan Belajar Luar Negara”

Alhamdulillah Lega Rasa Hati. Berhempas Pulas Kesana Kemari. 

Sahabat Penulis Yang Berkobar2 Semangatnya Tadi Menjadi Lemah. “Na, Ambe Arap Ke Deme Je Jenis Berani Ni.Ambe Dop Berani Nak Gi Sorang, Kalo Deme Takgi Ambe Tak Mboh G Juga” 

Bercucuran Air Mata 2 Sahabat Ini." Kah, Rezeki Deme, Deme Ada Nukud Deme Gi..Kalo Ambe Boleh Cari nukud Nati Ambe Gi Mungkin Lambat Sikit.

Tengah Malam Sebelum Bertolak Ke Jordan Sahabat Penulis Tadi Call, "Na, Ambe Ade Kat Klia Dah Ni..Doa Ke Ambe Neh,Ambe Arap Kita Jupe Dinung" sampai sahaja beliau di Urdun beliau pm penulis di fB, Na, kawan2 kat sini tanya pasal deme, deme jadi dak mari sini..masa kat KLIA pun ada ramai tanya deme. Tak lama kemudian kawan2 di urdun mesej. 

"Aina ahlan ahlan aina. Flight bila?"

Dengan rendah diri,sayu hati, penulis maklumkan pada mereka sampaikan salam penulis buat semua sahabat. Penulis tak dapat pergi melanjutkan pelajaran disana. Syu'bah yang penulis minati, Syu'bah Syariah. Sepanjang 3 Tahun Mereka Disana Kami Tidak Pernah Putus Untuk Berhubung. Sahabat2 banin membuatVideo Call, dan chat kepada penulis, "Aina nampak salji ni tak? sejukkk! kata mereka. tidak lupa juga si banat2 yang sibuk kongsi gambar laban,lahm dan makanan2 disana." 

Allahuakbar, rasa terharu apabila kita sentiasa menjadi ingatan sahabat2 disana. Pengalaman mereka disana mereka ceritakan kepada penulis. Alfun Syukran ala kulli hal.
Pengalaman penulis yang tiada pengalaman. In syaa Allah untuk hari akan datang kita da tau flownya bagaimana.No comments:

Post a Comment

Hadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...